اختلالات سایکوسوماتیک (روان تنی)
مفهوم روان تنی
در زبان فارسی معادل واژه سایکوسوماتیک را روان تنی دانسته اند که خود این کلمه از دو کلمه روان و تن و تاثیر این دو روی هم نشات گرفته است که اولین نظریه پرداز آن فروید میباشد. بسیاری از بیماریهای روانپزشکی از تاثیر اجزای زیستی، روانی، اجتماعی و باورهای دینی نشات میگیرند.
مشکلات گوارش
قریب به 20 درصد بیمارانی که به متخصصین گوارش مراجعه میکنند دچار بیماریهای روانپزشکی با علائم گوارشی اختلال سایکوسوماتیک میباشند مانند سندروم روده تحریک پذیر ( دل درد، دوره های اسهال، دوره های یبوست، نفخ شکم، ترش کردن، احساس پری سر دل و ….).
مشکلات قلبی
نزدیک به سی تا چهل درصد بیمارانی که به متخصصین قلب مراجعه میکنند دچار اختلالات روانپزشکی از جمله اضطراب و حملات هراس با علائم قلبی نظیر تپش قلب، تنگی نفس و درد سینه میباشند. معمولا پس از ویزیت متخصصین و حتی انجام اکو مشخص میشود منشا این بیماریها اختلالات روانی است و در دسته بندی بیماری های سایکوسوماتیک قرار میگیرد.
مشکلات روماتولوژی
بسیاری از مراجعه کنندگان به متخصصین روماتولوژی دچار بیماریهای سایکوسوماتیک میباشند و فرد بدون اطلاع از آن بخاطر درد های غیر اختصاصی در اندامها مانند گردن، کمر و شانه ها، اندام های فوقانی و اندام های تحتانی و ستون مهره ها ناشی از بیماریهای روان تنی است.
مشکلات مغز و اعصاب
بسیاری از مراجعه کنندگان به متخصصین مغز و اعصاب با شکایت سر درد و حتی حملات تشنجی مراجعه میکنند که مشخص میشود تشنج کاذب است و منشا روان تنی دارد که باید توسط یک متخصص اعصاب و روان معاینه صورت بگیرد.
مشکلات جنسی
یکی از موارد شایع در مورد زوج ها و عدم رضایت مندی آنها در زندگی زناشویی مرتبط با این نوع بیماری هاست. اختلال نعوظ (ED) به طور گسترده ای به عنوان یک اختلال سایکوسوماتیک (روان تنی) معمولی پذیرفته شده است. عوامل روانی و اجتماعی نقش مهمی در پاتوژن های ED دارند. ED همچنین تأثیر قابل توجهی بر سلامت روانی اجتماعی و روابط بین فردی بین بیماران ED و شرکای جنسی آنها دارد.
مشکلات پوستی
بسیاری از مراجعه کنندگان به متخصصان پوست بخاطر مشکلات پوست و مو و زیبایی از بیماریهای روان تنی رنج میبرند ریزش مو با منشا عصبی، خارش های منتشر، کک و مک، جوش، التهابات پوستی، کهیر و بسیاری از بیماریهای دیگر از آن جمله هستند.
نکته: تمامی موارد ذکر شده به استرس و تلقی فرد از آن استرس و درک آن میباشد.
هرگاه فرد آستانه پایینتری برای تحمل استرس داشته باشد ممکن است تظاهرات فیزیکی و بدنی ایجاد شود که ممکن است برای هر فرد متفاوت باشد. برخی سیستم گوارشی ضعیفتری دارند، برخی سیستم قلبی تنفسی ضعیفی دارند و بسیاری نیز ضعف در سیستم عضلانی-اسکلتی دارند و بیماریهای روان تنی را در آن دستگاه ها تجربه میکنند. بدیهی است سیستم جنسی و تولید مثل نیز متاثر از بیماریهای سایکوسوماتیک میباشند.
- ۰۱/۰۶/۰۳