دکتر مهدی کریمی متخصص اعصاب و روان و روانپزشک

وبلاگ دکتر مهدی کریمی روانپزشک

دکتر مهدی کریمی متخصص اعصاب و روان و روانپزشک

وبلاگ دکتر مهدی کریمی روانپزشک

اختلالات خلقی

دکتر مهدی کریمی | سه شنبه, ۴ بهمن ۱۴۰۱، ۰۸:۲۳ ب.ظ | ۰ نظر

اختلالات خلقی چیست؟
اختلال خلقی یک وضعیت سلامت روان است که در درجه اول بر وضعیت عاطفی شما تأثیر می گذارد. این اختلال به گونه‌ای است که در آن شما دوره هایی طولانی از شادی شدید، غم و اندوه شدید یا هر دو را همزمان تجربه می‌کنید. برخی از اختلالات خلقی شامل سایر احساسات پایدار مانند عصبانیت و تحریک پذیری می‌شود.

طبیعی است که خلق و خوی شما بسته به شرایط تغییر کند. با این حال، برای تشخیص اختلالات خلقی، علائم باید برای چند هفته یا بیشتر وجود داشته باشد. اختلالات خلقی می تواند باعث تغییراتی در رفتار شما شود و می تواند بر توانایی شما برای انجام فعالیت های معمولی مانند محل کار یا مدرسه تأثیر بگذارد.

دو تا از شایع ترین اختلالات خلقی افسردگی و اختلال دوقطبی هستند.

اختلالات خلقی شامل چه اختلالاتی است؟


اختلالات خلقی عبارتند از:

  • افسردگی و انواع آن
  • اختلال دوقطبی و انواع آن
  • اختلال ناخوشی پیش‌قاعدگی.
  • اختلال بی نظمی خلقی مخل

افسردگی


افسردگی (افسردگی عمده یا بالینی) یک بیماری شایع سلامت روان است. علائم افسردگی شامل احساس غمگینی یا ناامیدی است. این عارضه همچنین می‌تواند باعث اختلال در تفکر، حافظه، خوردن و خواب شود. برای اینکه یک فرد تشخیص افسردگی بالینی را دریافت کند، علائم باید حداقل دو هفته طول بکشد.

انواع مختلفی از افسردگی وجود دارد، از جمله:

افسردگی پس از زایمان (افسردگی حوالی زایمان): این نوع افسردگی در دوران بارداری و یا پس از پایان بارداری در زنان و افرادی که در بدو تولد زنان تعیین شده اند رخ می دهد. زنان تغییرات هورمونی، فیزیکی، عاطفی، مالی و اجتماعی را پس از بچه دار شدن تجربه می کنند. این تغییرات می تواند علائم افسردگی پس از زایمان را ایجاد کند.
اختلال افسردگی مداوم: این یک نوع مزمن افسردگی است که باید حداقل دو سال طول بکشد. علائم ممکن است گاهی اوقات در این مدت از شدت کاهش یابد. شدت آن کمتر از اختلال افسردگی اساسی است، اما ادامه دارد.

نشانه های افسردگی


اختلال افسردگی فصلی (SAD): این نوع افسردگی در فصول خاصی از سال رخ می دهد. معمولاً از اواخر پاییز یا اوایل زمستان شروع می‌شود و تا بهار یا تابستان ادامه می یابد. به طور معمول، دوره های SAD نیز ممکن است در اواخر بهار یا تابستان شروع شود. علائم اختلال عاطفی فصلی زمستان ممکن است شبیه علائم افسردگی اساسی باشد. آنها در طول بهار و تابستان از بین می روند یا کاهش می‌یابند.


افسردگی همراه با روان پریشی: این یک نوع افسردگی شدید همراه با دوره های روان پریشی است، مانند توهم (دیدن یا شنیدن چیزهایی که دیگران نمی بینند) یا هذیان (داشتن باورهای ثابت اما نادرست). افرادی که افسردگی همراه با روان پریشی را تجربه می کنند، بیشتر در معرض خطر فکر کردن به خودکشی هستند.

اختلال دو قطبی


اختلال دوقطبی یک اختلال خلقی و وضعیت سلامت روان مادام العمر است که باعث تغییرات شدید در خلق و خو، سطوح انرژی، الگوهای تفکر و رفتار می شود. انواع مختلفی از اختلال دوقطبی وجود دارد که شامل تجربه نوسانات قابل توجه در خلق و خوی است که به عنوان دوره های هیپومانیک/شیدایی و افسردگی نامیده می شود.

چهار نوع اساسی اختلال دوقطبی وجود دارد که عبارتند از:

اختلال دوقطبی I: افراد مبتلا به اختلال دوقطبی نوع I یک یا چند دوره شیدایی را تجربه کرده‌اند. اکثر افراد مبتلا به دوقطبی I، دوره‌های شیدایی و افسردگی را خواهند داشت، اما یک دوره افسردگی برای تشخیص ضروری نیست.


اختلال دوقطبی II: این اختلال باعث ایجاد چرخه‌های افسردگی مشابه با دوقطبی I می‌شود. فرد مبتلا به این بیماری هیپومانیا را نیز تجربه می‌کند که شکل کمتر شدید شیدایی است. دوره های هیپومانیک به اندازه دوره های شیدایی شدید یا مخرب نیست. فرد مبتلا به اختلال دوقطبی II معمولاً قادر به انجام مسئولیت های روزانه است.


اختلال سیکلوتیمیا (سیکلوتیمیا): افراد مبتلا به اختلال سیکلوتیمیک حالت خلقی مزمن ناپایدار دارند. آنها هیپومانیا و افسردگی خفیف را برای حداقل دو سال تجربه می کنند.


سایر اختلالات دوقطبی مشخص و نامشخص: علائم این نوع اختلال دوقطبی معیارهای یکی از انواع دیگر را برآورده نمی کند، اما افراد هنوز تغییرات خلقی قابل توجه و غیرطبیعی دارند.

اختلالات خلقی چگونه تشخیص داده می‌شوند؟


اگر شما یا فرزندتان علائم اختلال خلقی را تجربه می‌کنید، یک پزشک ممکن است معاینه فیزیکی انجام دهد تا علل فیزیولوژیکی علائم مانند بیماری تیروئید، سایر بیماری‌ها یا کمبود ویتامین را رد کند.

پزشک شما در مورد سابقه پزشکی شما، داروهایی که مصرف می کنید و اینکه آیا شما یا یکی از اعضای خانواده شما به اختلال خلقی مبتلا شده‌اید یا خیر می پرسد. آنها ممکن است شما را به یک متخصص اعصاب و روان ارجاع دهند.

یک متخصص بهداشت روان، مانند روانشناس یا روانپزشک، مصاحبه یا نظرسنجی انجام می‌دهد و در مورد علائم، عادات خواب و خوردن و سایر رفتارهای شما سؤال می‌پرسند. آنها از معیارهای موجود در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی انجمن روانپزشکی آمریکا برای تشخیص اختلالات خلقی استفاده می‌کنند.

به طور کلی، تغییرات خلقی زمانی تشخیص داده می‌شود که غم، شادی، خشم یا سایر احساسات به گونه ای باشد که:

  • بیش از حد شدید و طولانی باشد
  • همراه با سایر علائم اختلال خلقی، مانند تغییرات خواب یا تغییر سطح فعالیت باشد
  • به طور قابل توجهی توانایی فرد برای عملکرد روزانه را مختل کند

اختلالات خلقی چگونه درمان می‌شوند؟
درمان اختلالات خلقی به شرایط و علائم خاص بستگی دارد. معمولاً، درمان شامل ترکیبی از دارو درمانی و روان درمانی (که گفتار درمانی نیز نامیده می شود) است. انواع دیگری از درمان مانند درمان تحریک مغز نیز وجود دارد.

 

 

ادامه

سایت دکتر کریمی

  • دکتر مهدی کریمی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی